Top

Liedjes voor je ceremonie

Muziek is belangrijk tijdens de trouwmis of huwelijksceremonie. Ze loopt als een rode draad doorheen de plechtigheid en zet de emoties kracht bij.

Kies daarom muziek die inhoudelijk past bij wat jullie willen vertellen. Liedjes worden vaak gebruikt om diepe emoties te verwoorden, bv. voor een dankwoord aan je ouders, om de liefde voor je partner uit te drukken, om even stil te staan bij de mensen die er niet kunnen bij zijn, of om vrolijk en hoopvol naar de toekomst te kijken.

Ieder bruidspaar heeft eigen voorkeuren, zowel qua stijl als qua boodschap. Je kan je huwelijksviering met muziek een heel persoonlijke touch geven.

Pas wel op voor nummers die romantisch klinken of een veelbelovende titel hebben, maar die qua tekst eigenlijk niet bij een vrolijke dag passen, zoals "Halleluia" van Jeff Buckley.

Hieronder vind je enkele minder vaak gebruikte nummers, ter aanvulling op het hoofdstuk over muziek in mijn boek. (Daarin vind je ook de verschillende manieren om liedjes in je misboekje te verwerken.)
 • Vrolijk intredenummer als je samen met je partner naar het altaar loopt (er zijn immers verschillende manieren): "Going to the chapel" van The Dixie Cups
   
 • om je ouders te bedanken of voor een bezinning daarover: Sunrise, Sunset uit Fiddler on the Roof of "Huis vol liefde" van Clouseau
   
 • over de liefde voor elkaar: "Avond" van Boudewijn De Groot, "One day like this" van Elbow of "The Luckiest" van Ben Folds
   
 • Vrolijk uittredelied: "Got to get you into my life" van The Beatles of "Accidentally in Love" van the Counting Crows of "Ik neem je mee" van Gers Pardoel
   
 • Sommige koppels kiezen voor een fiets of bakfiets als trouwvervoer. Als de bruidegom de bruid zo vervoert, zou je de kerk kunnen verlaten terwijl "Bagagedrager" van Gers Pardoel weerklinkt.

Pas op met cd's (lees waarom in "Alles over het misboekje") en laat numers niet volledig afspelen als er ondertussen niets gebeurt. Drie minuten duurt erg lang voor publiek... en dan begint het geroezemoes.
Daarom is live muziek vaak interessanter. Als je toch voor cd's kiest, kort nummers dan in (maar volg ook dan zeker de checklist uit het e-boek om te vermijden dat er iets misloopt) of zorg dat er ook visueel iets gebeurt terwijl het afspeelt.